Ressenya biogràfica

Hola!
Sóc la Digna Couso, llicenciada en física i doctora en didàctica de les Ciències. Actualment treballo com a professora agregada a la Facultat de Ciències de l'Educació (UAB). Com a professora universitària faig docència de formació inicial per a professors de primària i secundària en els nivells de grau i màster, respectivament. A més, sóc la directora del CRECIM (Centre de Recerca en Ciències i Educació Matemàtica) i cap de la Unitat d'Educació Científica del Departament de Didàctica de les Matemàtiques i les Ciències, des del 2015. Des del començament de la meva carrera el 2000, he participat en més de 20 projectes d'investigació finançats a nivell nacional i internacional en el marc de programes de comissió europea com FP5, FP7 i H2020, dels quals he estat IP nacional a 8: CROSSNET; GIMMS; COMPEC; traços; PreSEES; STEAM4U, ATENCIÓ i ParticipAIRE. També sóc part del grup de recerca consolidat ACELEC i, anteriorment, IP (2015-2017) del grup de recerca TIREC, reconegut i finançat ininterrompudament des de 1995 per l'AGAUR.

Com a educadora de docents, tinc experiència en la capacitació docent i desenvolupament professional de les STEM tant a primària com a secundària. Com a investigadora, us presento les meves línies d'investigació principals, sobre les quals us convido a llegir i a participar:

  • El desenvolupament curricular de les comunitats de pràctica STEM, dins d'un enfocament competencial.
  • La investigació basada en el disseny de seqüències i materials d'ensenyament i aprenentatge, en particular en entorns participatius i utilitzant progressions d'aprenentatge com a eina de disseny i validació.
  • La perspectiva de l'ensenyament i aprenentatge d'indagació centrada en modelitzar en ciències i, particularment, en física per als nivells de primària i secundària.
  • La formació de professors, tant inicial com en exercici, des de la perspectiva del desenvolupament professional centrat en el coneixement pràctic del docent i l'establiment de comunitats de pràctica.

Els meus darrers interessos de recerca, vinculats a projectes de tesi doctoral, són:

  • L'equitat i l'equilibri de gènere en STEM.
  • L'anàlisi de l'interès, l'autoeficàcia i les aspiracions a STEM.

Els meus treballs d'investigació i contribucions més coneguts es troben en el camp de la investigació científica, particularment en la modelització i el model basat en ensenyar i aprendre i en la construcció de progressions d'aprenentatge dels models clau de l'educació científica. He publicat més de 15 articles, 5 dels quals són publicacions JCR Q1, Q2 (2) i Q4 (2). També he publicat més de 15 capítols de llibres, alguns d'ells inclosos en les prestigioses editorials Springer (2) i en un manual sobre STEM de Roudledge (en premsa).

El meu treball s'ha compartit en múltiples conferències i esdeveniments. He presentat en més de 50 congressos nacionals i internacionals, incloses 5 presentacions plenàries a nivell internacional: GIREP 2008 (Xipre), II CNIECyT 2010 (Colòmbia), ESERA Pre- Conferència 2011 (Lió), EPEF 2011 (Brasil) i SChEC 2017 (Xile); i 9 a nivell nacional: Congrés Scientix 2015 (Madrid), Trobades APICE 2014 (Huelva), Jornades Encén 2010 (Madrid), Congrés Infància i Ciència 2011 (Barcelona), Taules Rodones de APICE 2009 (Baeza) i II Congrés de Formació de professorat (2013). El reconeixement de la meva trajectòria també pot demostrar-se a través de la participació en les juntes editorials d'avaluació de 5 revistes indexades JCR i en múltiples conferències internacionals en el mateix camp (ESERA 05, 07, 09, 11, 13, 15; GIREP 08 i ensenyament de les Ciències 05, 09, 13), inclosa la coedició dels Procediments en ESERA 2011, 2013, 2015 i 2017 i suport a l'organització de 4 conferències internacionals (GIREP 02, ESERA 05 i ensenyament de les Ciències 09 i 13). També he codirigit la primera escola de Joves Investigadors de APICE (2012) i la direcció de l'Escola d'Estiu IFIIE-MICINN en UIMP (2011). A més, he impartit cursos de doctorat a la Universitat de Sao Paolo (Brasil) i a la Universitat Catòlica de Concepció (Xile).

Si hi ha alguna cosa que t'interessi tant com a mi, no dubtis a navegar per el meu web i posar-te en contacte amb mi.

Gràcies.

Campus d'excel·lència internacional U A B