Fausto

Una òpera de Luc Steels (música) i Oscar Vilarroya (llibret)

Fausto explora un futur en el qual les tendències actuals de les tecnologies digitals han arribat a un punt d’inflexió amb un gran impacte en la humanitat. L’acció té lloc en un món on la intel·ligència artificial, el núvol digital, la realitat virtual i augmentada, els implants neuronals i les interfícies cervell-ordinador han portat progressivament a una tecnologia que pot crear replicants digitals basats en éssers humans.

Fausto és un empresari hípster que intenta obsessivament aconseguir l’antic desig humà d’immortalitat i coneixement total (gnosi) a través d’intel·ligència artificial, agents virtuals, aplicacions, jocs d’ordinador i realitat augmentada. Per assolir els seus somnis, Fausto explota els talents de la seva parella, Margarita, que és una científic informàtica extremadament brillant. Al seu torn, Mefisto és un agent virtual que treballa pel Núvol. Mefisto té la tasca de crear agents virtuals de persones mortes basant-se en el deep learning de les seves empremtes digitals (imatges, missatges de twitter, correus electrònics, pàgines de Facebook, videoclips) per fustigar, fer xantatge o simplement espantar la gent. No obstant això, la seva ambició secreta és convertir-se en carn i ossos i deixar enrere la seva naturalesa virtual. La faula explora el que succeeix quan la desesperació de Faust es topa amb la crueltat de Mefisto en la lluita de tots dos per sobreviure.

La Monnaie, Brussels, 7th Feb 2019 (https://ai.vub.ac.be/fausto/2019/ENG/index-ENG.html)

Leuven, Belgium, 3rd May 2018 (https://2018.andleuven.com/en/program/festival/prof-luc-steels-dr-oscar-vilarroya-1)

La Monnaie, Brussels, 18th Sep 2017 (https://www.youtube.com/watch?v=pFsKRV4WMy0; https://www.nature.com/articles/549157a?WT.mc_id=TWT_NatureNews&sf114352010=1)

Casparo

Una òpera de Luc Steels (música) i Oscar Vilarroya (llibret)

Aquesta òpera tragicòmica utilitza l’estètica de la música barroca per explorar els problemes i les limitacions fonamentals de la Intel·ligència Artificial i el que podria succeir si els robots fossin veritablement autònoms i comencessin a interactuar amb persones reals. Casparo és la història d’un robot humanoide comprat pel cobdiciós Graziano que espera enriquir-obligant a participar en concursos de cuina. Però Casparo resulta ser un robot que necessita ser ensenyat i després aprendre de l’experiència. Quan Casparo comença a adquirir més autonomia, ja no segueix obedientment les ordres de Graziano, sinó que persegueix els seus propis interessos, sobretot la música, que s’havia desenvolupat en ell després d’un imprinting accidental amb l’esposa de Graziano, Rosalinda. Graziano intenta recuperar el control usant el casc de Kurzweil per transferir el seu propi estat cerebral al de Casparo, de manera que Casparo faci el que ell vol. Però a causa del mal ús de la tecnologia, és l’estat mental de Casparo el que es transfereix a Graziano…

https://ai.vub.ac.be/casparo/2014/ENG/

20th May 2013 Sony Conference Hall, Tokyo

15th  May 2013 Theatre Moliere, Brussels (https://www.youtube.com/watch?v=4upV519Uu1Q)

30th  September 2011 La Maison Rouge, Paris

18th July 2011 Palau de la Musica, Barcelona (http://ijcai-11.iiia.csic.es/enjoying_barcelona/enjoying_ijcai11/casparo;https://elpais.com/diario/2011/07/19/radiotv/1311026402_850215.html)

Orion

Concepte/Direcció/ Coreografia: Cesc Gelabert; Assesor científic: Oscar Vilarroya

Orion és una fórmula coreogràfica, un teorema dansístic construït a partir d’algunes de les explicacions que la ciència moderna ha donat a la realitat. L’obra s’inspira en algunes de les idees científiques del nostre temps. El big bang, l’evolució de les espècies de Darwin, les neurociències cognitives i altres nocions científiques que ara com ara canvien la nostra percepció de la realitat i de nosaltres mateixos. Aquest marc de referències ens permet parlar de la matèria i de la vida en general, i també de l’ésser humà en particular. Es tracta d’un context flexible i estimulant per a la recerca de moviments i idees que ens permeten abastar un ventall ampli de codis i qualitats. Els ballarins són els protagonistes finals d’aquest fris dansístic.

http://gelabertazzopardi.com/portfolio/orion/

http://science.sciencemag.org/content/316/5822/203.1

Bajo la Piel del Conflicto

Direcció: Harmonia Carmona; Guió: Oscar Vilarroya i Harmonia Carmona

Premi de la Secció Humanístic – Social en el XXII Biennal Internacional de Cinema Científic de Ronda (2004).

Bajo la piel del conflicto és una aproximació al coneixement neurocientífic amb l’objectiu d’ajudar-nos a entendre els nostres principals conflictes socials. El documental està dividit en tres grans blocs: l’aprenentatge, el judici moral i el cervell social. A partir del relat d’experiències comunes i pròximes, ens aproxima a les arrels d’alguns dels grans conflictes dels nostres dies.

Bajo la piel del conflicto