Quan el somni és un malson (2011)

NOTA BREVE SOBRE EL USO DE ANIMALES EN LOS CIRCOS PARA QUADERNS D'ILLACRUA, SEPTIEMBRE DE 2011.

 

Els circs pertanyen al món dels somnis i de la màgia. Ens regalen l’humor irreverent i colorista dels pallassos, que es burlen sense escrúpols de la natura humana, i alhora ens desperten l’admiració per la destresa dels acròbates i malabaristes, la perícia dels mags, que semblen traspassar els límits de l’impossible. Els circs interrompen la nostra vida quotidiana i ens fan contemplar, com en un mirall deformat, una imatge estranya i festiva del que som. I després se’n van, com s’esfumen els nostres somnis cada matí.


Per això el circ ens fascina. A la seva novel.la Temps Difícils, Dickens contraposa l’explotació i la injustícia que la revolució industrial estén per Anglaterra, amb la vida fantasiosa i lliure del circ. Picasso va capturar la seva màgia en moltes pintures. Wim Wenders va crear, en la seva deliciosa pel.lícula El cel sobre Berlín, un àngel que decideix renunciar a la immortalitat quan s’enamora d’una trapecista.
Però entre el somni i el malson hi ha una línia molt feble.


Que un humà es disfressi de pallasso i se’n rigui de si mateix pot ser un signe d’intel.ligència. Obligar a un ximpanzé a fer-ho és una altra cosa. Que un humà dediqui la seva vida a fer acrobàcies pot ser fins i tot un art. Obligar a un elefant a fer-ho és una altra cosa. Convertir un ximpanzé en un pallasso o un elefant en un equilibrista significa capturar éssers intel.ligents i sensibles del seu medi natural, separar-los de la seva família, tancar-los de per vida en una gàbia i forçar-los a realitzar actes contra la seva natura. El ximpanzé pallasso o l’elefant acròbata han perdut la seva llibertat, la seva salut i la seva bellesa, i són animals malalts, deprimits pel confinament i el maltracte sistemàtic.


Darrera de quantes coses que ens enlluernen, que ens semblen màgiques, hi ha en realitat explotació i dolor? Ens atrevirem a esbrinar el que hi ha darrera dels zoos, dels espectacles amb animals, dels vells símbols del luxe que són les pells i el marfil, o fins i tot darrera de molts productes quotidians que trobem al nostre supermercat?


Les protestes contra l’explotació dels animals s’estenen pel món, i també són presents a casa nostra. Si la nostra gent jove és capaç de sumar-s’hi, és que saben distingir la bellesa de la malaltia, la llibertat de l’esclavatge, el somni del malson.

 

 

Undefined
Campus d'excel·lència internacional U A B